Jasný nápad pro životní prostředí - Pomozte zastavit znečištění oceánů pomocí nové žárovky E3Light.

20. září 2022
Jasný nápad pro životní prostředí - Pomozte zastavit znečištění oceánů pomocí nové žárovky E3Light.
1,6 milionu kilometrů čtverečních. To je rozloha Velké tichomořské odpadkové skvrny odhadovaná organizací UNESCO. To je třikrát větší než Francie a 37krát větší než Dánsko. Skvrna leží mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy a je největší z pěti objevených odpadkových skvrn.

Je těžké spočítat, kolik plastů se ve Velké tichomořské odpadkové skvrně nachází, protože pouze část plastů plave na hladině. Podle UNESCO však 80 % veškerého znečištění moří pochází z plastů a odhaduje se, že každý rok skončí v našich oceánech 8-10 milionů tun plastů.

Důsledky znečištění plasty jsou obrovské, a proto se mnoho států, nevládních organizací a podniků zaměřuje na minimalizaci našeho negativního vlivu na životní prostředí.

Jedním z těchto mnoha podniků je výrobce žárovek E3Light, jehož cílem je vytvářet vysoce kvalitní světlo, které není na úkor trvanlivosti. Tento dánský podnik stojí za některými z nejinovativnějších světelných řešení pro soukromé i veřejné použití.

Nejnovějším přírůstkem do rodiny E3Light je jedinečná udržitelná žárovka. Jedná se o klasickou 9W LED žárovku, jejíž materiál je však jedinečný, protože žárovka je vyrobena z plastu vázaného na oceán.

Koncept Ocean Bound Plastic byl vyvinut nevládní organizací Zero Plastic Oceans. OBP je plastový odpad, který se sbírá a recykluje dříve, než skončí v moři. Pokud v celosvětovém měřítku nakreslíte čáru od pobřeží a 50 kilometrů do vnitrozemí, zachytíte přibližně dvě miliardy lidí - a plastový odpad vzniklý v této oblasti tvoří podle odhadů přibližně 80 % plastového odpadu v našich oceánech.

Z tohoto důvodu začíná stále více podniků tento plast sbírat dříve, než se stane ještě větším problémem - a společnost E3Light je jedním z těchto podniků.

Kromě toho, že je nová žárovka Ocean Bound Plastic vyrobena z recyklovaného plastového odpadu, je vybavena zdrojem světla LED, který prodlužuje její životnost. Žárovka spotřebovává mnohem méně elektřiny než žárovky a halogenové žárovky, a když odvede svou práci, může být rozložena a recyklována, takže neskončí v moři.

Podle analýzy Pew Charitable Trusts a thinktanku SYSTEMIQ z roku 2020 se očekává, že množství plastů, které ročně skončí v našich oceánech, se do roku 2040 ztrojnásobí, a Světový fond na ochranu přírody odhaduje, že do roku 2050 bude v našich oceánech podle hmotnosti více plastů než ryb. A protože plast od svého vynálezu v roce 1950 způsobil revoluci v našem životě, většina všech plastů, které kdy byly vytvořeny, stále existuje.

Plast je zázračný produkt. Plastové výrobky jsou pevné, odolné, levné na výrobu a snadno se recyklují. Z tohoto umělého materiálu se vyrábí vše od zahradních židlí, nádob na potraviny a hraček až po léčivé přípravky, bezpečnostní vybavení a vozítko NASA Mars Perseverance Rover - ale všechny tyto fantastické výrobky s sebou nesou odpovědnost za jejich sběr, opětovné použití a recyklaci.

Získejte žárovku zde!