Nové přírůstky do kolekcí svítidel Tolomeo a Ilio od Artemide v exkluzivních speciálních edicích

29. ledna 2024
Nové přírůstky do kolekcí svítidel Tolomeo a Ilio od Artemide v exkluzivních speciálních edicích
Rok 2023 byl rokem, kdy spatřilo světlo světa několik krásných speciálních návrhů italské designérské značky Artemide. Patří mezi ně jak vánoční edice ikonické architektonické řady lamp Tolomeo, která se vyrábí od roku 1987, kdy byla lampa navržena, tak exkluzivní limitovaná edice stojací lampy řady Ilio u příležitosti 10. výročí této řady. Obě edice si zachovávají stejně přísný design, který charakterizuje zbytek série, a mají stejně vynikající kvalitu podle svých funkcí.

Speciální edice Tolomeo má krásnou měděnou povrchovou úpravu a dodává se v menším formátu, který je přibližně o polovinu menší než původní stolní lampa. Vznikla tak krásná designová lampa, která se hodí i na menší stoly a plochy s omezeným prostorem. Lampa je součástí oceňované série architektonických lamp Tolomeo, kterou pro Artemide navrhli Giancarlo Fassina a Michele de Lucchi. Od svého uvedení na trh v roce 1987 získala lampa Tolomeo řadu ocenění, včetně ceny Compasso d'Oro v roce 1989 a Observeur du Design Paris v roce 2001, a zdobí nespočet pracovních stolů po celém světě. Více informací o této krásné sérii a její historii si můžete přečíst zde.

Série Ilio, kterou navrhl samotný zakladatel společnosti Artemide Ernesto Gismondi, je známá svým mimořádně detailním designem, čistou geometrií a minimalistickým výrazem. Všechny tyto rysy, které charakterizují sérii Ilio a dodávají jí vysokou uznávanou hodnotu, byly zachovány i ve výroční edici, avšak s fascinující povrchovou úpravou. Povrchová úprava byla nanesena speciální PVD technikou, která umožnila vytvořit plynule odstupňovaný přechod od zlaté barvy ve spodní části až po stříbřitě šedou v horní části. Výroční edice modelu Ilio byla vyrobena pouze v počtu 2000 kusů. Každý exemplář je označen sériovým číslem a podpisem Ernesta Gismondiho. Výroční edici najdete spolu s ostatními přímo zde.