122. narozeniny Arne Jacobsena: Ikonický designér za evergreeny a životními příběhy

11. února 2024
122. narozeniny Arne Jacobsena: Ikonický designér za evergreeny a životními příběhy
Legenda dánského designu Arne Jacobsen, narozený 11. února 1902, je v den svých narozenin celosvětově oslavován za svůj mimořádný přínos moderní architektuře a designu. Jacobsen, který zemřel v roce 1971, zanechal ve světě nesmazatelnou stopu svými průkopnickými výtvory a jedinečnou vizí, která dodnes inspiruje celé generace.

Jacobsenův život se vyznačoval nezastavitelnou kreativitou a neutuchající snahou o dokonalost. Vystudoval architekturu na Dánské královské akademii výtvarných umění a rychle se prosadil jako vůdčí osobnost modernistického designu.

Mezi jeho nejikoničtější díla patří svítidla, která spojují funkčnost s výjimečnou estetikou. Níže se můžete dozvědět více o pěti jeho evergreenech:

Stojanová lampa AJ: Tato lampa se svým štíhlým, zakřiveným stonkem a výrazným asymetrickým stínidlem nabízí jemnou eleganci, která se dokonale hodí jak do moderních, tak do tradičních stylů interiéru. Měkké světlo vytváří příjemnou atmosféru, ideální pro relaxaci nebo útulná setkání, kde zároveň slouží jako dekorativní designový prvek.

Závěsné svítidlo AJ Royal: Závěsné svítidlo AJ Royal je známé svou jednoduchou elegancí a vysoce kvalitními materiály a je také jedním z nejslavnějších Jacobsenových výtvorů z 60. let 20. století pro kodaňský hotel SAS Royal. Tento přívěsek má nadčasový vzhled a je dokonalým příkladem Jacobsenovy schopnosti vytvářet jedinečné návrhy, které vydrží rok co rok.

Nástěnné svítidlo AJ: Díky minimalistickému designu a čistým liniím vyzařuje tato nástěnná lampa jednoduchou krásu, která se dokonale hodí do moderních interiérů. Nastavitelné rameno umožňuje flexibilní osvětlení, takže je ideální jako noční lampička na čtení nebo do obývacího pokoje.

Stolní lampa AJ: Ikonická stolní lampa s čistým vzhledem a funkčností, která stále zaujme. Asymetrický design a nastavitelné stínidlo dávají této lampě vyniknout a umožňují cílené osvětlení, ideální na pracovní stůl nebo jako atmosférická lampa do obývacího pokoje. V této jednoduché, ale krásné lampě je patrná Jacobsenova schopnost spojit formu a funkci.

Židle řady 7: Přestože se nejedná o lampu, je tato židle jedním z nejslavnějších Jacobsenových kusů nábytku. Díky svému lehkému a elegantnímu designu je oblíbená mezi milovníky designu a stále zaujímá významné místo v moderních interiérech po celém světě.

Kromě jeho designového odkazu existuje o Jacobsenovi mnoho fascinujících zajímavostí. Byl vášnivým malířem, zručným fotografem a vášnivým cyklistou, který často používal kolo jako dopravní prostředek po Kodani. Jeho jedinečné brýlové obroučky, takzvané "Jacobsenovy obroučky", jsou dodnes vyhledávaným módním artiklem mezi milovníky designu.

Odkaz Arne Jacobsena stále žije a jeho narozeniny jsou ideální příležitostí oslavit jeho nadčasový přínos moderní estetice a funkčnosti.