FLOS STORIES: Jasper Morrison pro naši planetu!

15. března 2024
FLOS STORIES: Jasper Morrison pro naši planetu!
Jak rozlišit udržitelný objekt od neudržitelného? Ne vždy je to na první pohled snadné poznat, zvláště když máme lampu se zmenšenými rozměry a bezchybnými liniemi.

Oplight ukazuje, že technologicky vyspělé výrobky lze vyrábět s ohledem na životní prostředí. Přestože jsou tloušťky minimální, k sestavení jednotlivých dílů nebylo použito žádné lepidlo. Lze je proto rozebrat, jednotlivě vyměnit a recyklovat odděleně v závislosti na materiálu.

Zaprvé, skořepina je vyrobena z litého hliníku, což je lehký a odolný materiál, který se snadno recykluje. Barvu tvoří práškové lakování, které při lakování nevyžaduje rozpouštědla, protože i výrobní postupy jsou zohledněny v celkovém dopadu na životní prostředí.

Zdroj LED uvnitř svítidla Oplight je vysoce účinný, což znamená, že vyzařuje velké množství světla v poměru ke spotřebované energii, přičemž jeho životnost je více než 50 000 hodin. Pokud dojde k poruše nebo jsou k dispozici účinnější zdroje světla, lze desku vyměnit, aniž by bylo nutné vyřadit zbytek lampy, což vede k výrazné úspoře zdrojů.

To je možné, protože deska LED není přilepena k chladiči jako obvykle a její výměna nevyžaduje další sofistikované vybavení. Místo toho ji může provést běžný elektrikář, aniž by musel lampu přinést do obchodu k modernizaci.

Difuzor, tj. průhledný kryt, který slouží jako čočka, je vyroben ze vstřikovaného polykarbonátu. Díky své pružnosti se zacvakne na místo, takže jej lze sejmout pro přístup ke zdroji LED a znovu nainstalovat, aniž by byla narušena jeho pružnost. Pokud by se rozbila, lze ji samozřejmě znovu použít a vyměnit.

Ze všech těchto důvodů je Oplight svítidlo budoucnosti, které je předurčeno k dlouhé životnosti a v konečném důsledku nic nepřijde nazmar.

Podívejte se na nástěnná svítidla Oplight od společnosti Flos zde