FLOS STORIES: To-Tie - Vše je v názvu

29. září 2023
FLOS STORIES: To-Tie - Vše je v názvu
Nová jedinečná stolní lampa od milánského designéra Guglielma Polettiho

To-Tie je nejnovější lampa společnosti Flos a představuje první zakázku na design osvětlení od nového zajímavého tvůrce Guglielma Polettiho, známého svou zálibou v "samovysvětlujícím" designu. A To-Tie tomuto popisu plně odpovídá: výrazná stolní lampa, jejíž podstata je redukována na to nejnutnější, sestavená výhradně mechanickým tahem a pojmenovaná názvem, který toto umělecké dílo dokonale završuje.

Výsledkem je poutavý a přitom jednoduchý design, který se rozvíjí kolem vzájemně propojeného pohybu bez použití šroubů, lepidla nebo svařování. Díky důmyslné struktuře je lampa nejen vysoce udržitelná, ale také umožňuje, aby jednotlivé prvky plnily více funkcí. Světelný zdroj je integrován do hliníkové tyče, která slouží zároveň jako rukojeť, zatímco elektrický napájecí kabel lampu nejen napájí, ale je také klíčovým prvkem, který vše spojuje.

Kolekce To-Tie zahrnuje tři různé lampy, z nichž každá má správnou velikost a proporce pro konkrétní prostředí. Nejmenší model je vhodný jako noční lampička, nejvyšší verzi lze umístit na konzolu a největší se bude skvěle vyjímat na nízkém stolku v obývacím pokoji. Ať už budou lampy To-Tie umístěny kdekoli, budou vynikat svou jedinečnou a osobitou kompozicí.

Guglielmo Poletti dosáhl tohoto milníku ve své kariéře díky neobvyklé a nelineární cestě, která v mnohém odráží jeho uměleckou tvorbu. Náhodná přednáška, které se zúčastnil, zažehla jiskru zájmu, která ho postupně přivedla do světa designu, kde pracoval jako stážista a navštěvoval workshopy u dvou velmi odlišných osobností designu, než začal studovat na Design Academy Eindhoven.

Dnes Poletti působí ve vlastním ateliéru v Miláně, který osobně navrhl a zrenovoval. Polettiho tvůrčí proces vychází z umění tvořit a hloubkového zkoumání strukturálních napětí a materiálů, které využívá k vyvolání svých intuitivních vizí. Tvůrčí svoboda a jedinečné odborné znalosti, které společnost Flos designérům nabízí, umožnily převést jeho experimentální přístup do průmyslového osvětlovacího výrobku. Tato první lampa pro společnost Flos vyzařuje ducha a genialitu bratrů Castiglioniových a lze ji právem považovat za pravou lampu Flos.

Podívejte se na všechny lampy To-Tie zde!

Původní text: FLOS ve FLOS STORIES