Limitovaná edice Louis Poulsen: PH 2/2 Luna od Poula Henningsena

1. září 2023
Limitovaná edice Louis Poulsen: PH 2/2 Luna od Poula Henningsena
Svítidlo PH 2/2 Luna je letošní limitovaná edice od Louise Poulsena.

Svítidlo PH 2/2, které původně navrhl sám Poul Henningsen v roce 1939, nyní vychází znovu jako exkluzivní sběratelský kousek pro milovníky designu. Za reedicí stojí společnost Louis Poulsen, která každoročně okořeňuje život milovníků designu prestižními svítidly v limitovaných edicích.

Letošní limitovaná edice byla původně známá jako noční lampička, protože právě noční stolek měl Poul Henningsen na mysli, když PH 2/2 navrhoval. Původní lampa se nápadně podobá nově vydané verzi s výrazným zakřiveným rámem a úžasnými designovými detaily. Rám, podstavec a objímka jsou vyrobeny z krásně kartáčované mosazi a jemné linie vrcholí v elegantní konstrukci stínidla z foukaného opálového skla.

Ve věrném stylu Poula Henningsena vycházejí stínidla z designérova systému tří stínidel, jehož počátky sahají až do roku 1926. Cílem bylo vytvořit stínidla, která minimalizují oslnění od tehdejších nekvalitních žárovek.

Příběh Poula Henningsena a systému tří stínidel si můžete přečíst zde!

Lampa na noční stolek Poula Henningsena

Původní lampa Poula Henningsena na noční stolek, uvedená na trh v roce 1939, byla kratší než nová limitovaná reedice vytvořená Louisem Poulsenem. Původně měřila PH 2/2 na výšku pouze 230 mm - zatímco nová noční lampička měří neuvěřitelných 320 mm. Díky tomu je lampa univerzálnější a lze ji nyní používat například i na pracovním stole.

Tím však praktické doplňky nekončí. Kromě zvětšení výšky Louis Poulsen také umožnil otočnou hlavu lampy. To znamená, že ji můžete nasměrovat přesně tam, kam potřebujete světlo.

Podívejte se na limitovanou edici PH 2/2 Luna zde!