Oceněná klasika v krásných nových barvách: stolní lampa Taccia od společnosti Flos je nyní k dispozici také v bílé barvě.

18. října 2023
Oceněná klasika v krásných nových barvách: stolní lampa Taccia od společnosti Flos je nyní k dispozici také v bílé barvě.
Přestože je uznávaná designová klasika Taccia od italské designové společnosti Flos stará více než 60 let, vyniká tato krásná lampa jako nadčasové designové umělecké dílo, které je i dnes vrcholem inovativního designu svítidel. Je to nejen díky kreativnímu designu lampy a jejímu krásnému osvětlení, ale také díky tomu, že se koncept lampy v průběhu let neustále vyvíjel, což mu umožnilo žít i v novém věku technologií. Nejnovějším přírůstkem do rodiny Taccia je řada krásných stolních lamp s inteligentním LED osvětlením, která zůstává věrná původní filozofii osvětlení, jež tvoří základ ikonického designu.

Příběh sahá až do roku 1958, kdy přední designér té doby Achille Castiglioni a jeho bratr Pier Giacomo Castiglioni spojili své síly, aby vymysleli lampu s nepřímým osvětlením. Bratři pak začali pracovat na prototypu pro Taccia, ale po několika zkouškách museli plastovou verzi opustit, protože teplo ze světelného zdroje plastové stínidlo jednoduše deformovalo. V březnu 1962 byl vývoj lampy dokončen a vznikl konečný prototyp s hliníkovým reflektorem a skleněným stínidlem, které odolávalo teplu ze světelného zdroje. V roce 2010 společnost Flos zkoumá možnost výroby verze s LED diodami, a to je první případ dalšího vývoje této ikonické lampy. V roce 2016 se testuje použití PMMA pro stínítko. Díky novým LED diodám COB, které mají minimální tepelné emise, je nyní možné vyrábět Taccia s plastovým stínidlem, což byl původní nápad designérů z roku 1958.

Stolní LED lampa se nyní dodává ve dvou nových verzích s bílým lakem na podstavci, jedna v původní velikosti, druhá ve verzi Small, která se se svými 48 cm skvěle hodí na konzolový stolek nebo nástěnnou polici. Obě spolu s ostatním sortimentem Taccia si můžete prohlédnout zde.